Hoeveel salaris of loon je krijgt, hangt af van een aantal zaken. Welke functieloonschalen zijn er, hoe bereken je je loon, wat als je ziek bent en hoe zit het met de jeugdlonen? Stichting VNB zet het allemaal op een rijtje.
Per 1 januari 2019 gelden in de sector Transport en Logistiek nieuwe functieloonschalen.
Veel werknemers in de sector Transport en Logistiek hebben geen enkele week hetzelfde loon. In de cao staan allerlei afspraken over je loon.
Voor de verschillende dagen en tijden waarop je werkt, zijn uiteenlopende afspraken. Maar hoe weet je nu, wat je aan het einde van de maand of periode van je werkgever moet krijgen?
Ben je fulltime in dienst? Dan moet je werkgever jou in elk geval 40 uur per week uitbetalen. De enige uitzondering hierop is de wachtdag bij ziekte. Ben je in een week minder dan 40 uur ingepland, dan is dit een risico voor de werkgever en heb je gewoon recht op 40 uur loon. Je werkgever mag dus ook geen overuren uit andere weken gebruiken om dit “tekort” aan te vullen.
Heb je doordeweeks nog geen 40 uur gewerkt, maar werk je nog een paar uur in het weekend? Dan mag je werkgever deze uren wel gebruiken om de 40 uur aan te vullen.
Verschillende werkgevers werken met een zogenaamde normeringsregeling. Zij hebben voor bepaalde typen werkzaamheden besloten hoelang je hierover mag doen. Bijvoorbeeld betalen zij voor tanken maximaal 15 minuten, voor laden maximaal 1 uur, enzovoorts. Dit is over het algemeen niet toegestaan (Lees ook Vragen en antwoorden over normeren).
Heb jij hier ook last van? Neem dan contact op met Stichting VNB.
Natuurlijk moet je werkgever je alle diensturen uitbetalen. Hiervan mag de werkgever alleen de pauzestaffel - en indien van toepassing je aaneengesloten (nacht)rust - afhalen:
Je kunt controleren of je als chauffeur genoeg betaald krijgt. Daarvoor heb je 2 overzichten nodig: een ongeschoonde uitdraai uit de boordcomputer en een geschoonde uitdraai.
Op een ongeschoonde uitdraai staat informatie over jouw werktijden, rusttijden en pauzes. Deze komen uit de boordcomputer. Na afloop van elke rit moet je een overzicht krijgen van deze gegevens. Vraag deze op bij je werkgever. Hiermee kun je bewijzen als je werkgever je te weinig betaalt.
Volgens de cao is je werkgever verplicht om jou een geschoonde uitdraai te geven. Daarop kun je zien of je werkgever correcties heeft toegepast op je ingevulde uren. Door de 2 uitdraaien met te vergelijken, weet je of de berekening van je loon goed is.
Vraag je om de geschoonde boordcomputeruitdraai, maar krijg je ’m niet? Stuur dan een mail naar Stichting VNB: transport@fnv.nl of bel het gratis telefoonnummer 0800-022 5 022 (tijdens kantooruren).
Ben je het niet eens met de correcties die je werkgever heeft toegepast? Dan kun je bezwaar maken bij je werkgever. Denk erom dat je dit binnen 3 maanden moet doen.
De Cao Beroepsgoederenvervoer over de weg besteedt uitgebreid aandacht aan het onderwerp loon bij ziekte, ook wel bekend als ziekengeld. Wanneer je ziek bent, heb je recht op doorbetaling van je loon. Maar hoeveel krijg je? En hoe lang word je doorbetaald? We leggen het je uit.
Je werkgever moet jou volledig ziekengeld betalen als je ziek bent. Dit bestaat uit:
Je bent ziek, maar hoe lang heb je recht op 100% van je loon?
De periode van 100% ziekengeld is afgelopen. Je krijgt nu 70% van je loon, maar hoeveel is dat? Je loon bestaat uit:
Als fulltimer heb je in de eerste ziekteweek een loongarantie van 32 uur. Je werkgever mag in die week 1 wachtdag toepassen. Voor die dag krijg je niet betaald. Dat betekent dus dat je in de eerste week 8 uur minder betaald krijgt. Bij een bedrijfsongeval mag je werkgever géén wachtdag inhouden. Word je tijdens je vakantie ziek? Ook dan mag je werkgever 1 wachtdag inhouden op je loon.
Ben je 21 jaar of jonger en kom je te werken in de sector Transport en Logistiek? Dan is in de cao (art. 20) geregeld wat je moet verdienen.
Ben je niet in het bezit van een geldig getuigschrift van vakbekwaamheid voor het besturen van een vrachtauto of het wettelijk verplichte TCVT-certificaat van vakbekwaamheid voor het bedienen van een mobiele kraan, dan heb je recht op een percentage van het wettelijk minimumloon.
Ook wanneer je wel in het bezit bent van een van deze getuigschriften maar deze niet nodig hebt voor de uitvoering van je werkzaamheden, gelden deze uurlonen:
Wat als je je diploma hebt? Zodra je jarig bent geweest, dan gaat de hogere beloning in op de 1e dag van de betalingsperiode volgend op je verjaardag. Daarnaast gaat 2 keer per jaar het wettelijk minimumloon omhoog. Per 1 januari en per 1 juli. Ook dan ga je dus iets meer verdienen.
Ben je wel in het bezit van een geldig getuigschrift van vakbekwaamheid voor het besturen van een vrachtauto of het wettelijk verplichte TCVT-certificaat van vakbekwaamheid voor het bedienen van een mobiele kraan en heb je deze ook nodig voor de uitvoering van je werkzaamheden, dan heb je recht op een percentage van trede 0 van de cao-loonschaal behorende bij je functie, met als maximum loonschaal D:
*Bruto uurlonen vanaf 1 januari 2019