Dit willen wij en dit willen zij

De onderhandelingen over de nieuwe cao beginnen met het versturen van voorstellenbrieven. De vakbonden sturen hun cao-voorstellen naar de werkgevers en de werkgevers sturen hun cao-voorstellen naar de vakbonden.

Dit willen wij in jouw nieuwe cao Metaal en Techniek en dit willen de werkgevers

De cao-voorstellen van FNV Metaal zijn tot stand gekomen na raadpleging van duizenden werknemers binnen de Metaal & Techniek. We weten hierdoor precies wat er leeft onder de werknemers en onze cao-voorstellen sluiten daarbij aan.

Onze inzet

Dit is onze inzet op hoofdlijnen

Een fatsoenlijke loonsverhoging (5%) en eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten. Een minimaal bruto uurloon van € 14,-

Gezonde werktijden en meer zeggenschap voor werknemers over hun eigen werktijden. Werktijd (inclusief reistijd en overwerk) is maximaal 45 uur per week. Geen verplichte consignatie vanaf 55 jaar en 2 vakantiedagen erbij.

De mogelijkheid voor ouderen om 3 jaar voor de pensioenleeftijd te stoppen met werken. Tot 100 weken aan vrije dagen opsparen om eerder met pensioen te gaan.

Vaste contracten voor flexkrachten die langer dan 9 maanden werken op een functie en flexkrachten krijgen voor hetzelfde werk, dezelfde arbeidsvoorwaarden als vast krachten.

Betere en betaalde verlofmogelijkheden (ouderschapsverlof en mantelzorgverlof).

Toekomstgerichte regelingen voor jong en oud. Denk aan: loopbaanbegeleiding, opleidingsvouchers, uitbreiding generatiepact.