In veel plaatsen in Nederland hebben publiek toegankelijke zwembaden het moeilijk. Reden: de zwemonderwijzers krijgen te weinig betaald en dreigen kopje onder te gaan. Het vak zal verdwijnen als er niet snel iets gebeurt. Daarom komt de FNV met een Witboek Zwembaden. Hierin benoemen leden de huidige problemen, en komen met oplossingen voor gemeenten.
Op 8 september reikte FNV-lid Angela Lammers het eerste exemplaar van het Witboek Zwembaden uit aan burgermeester Maarten Poorter van Dijk en Waard.
Angela: “Werken moet lonen, wie kiest er anders straks nog voor dit mooie vak? Daarom komen we nu met de boodschap die ik namens velen in de branche mag vertellen. Het water staat ons aan de lippen, er moet salaris bij. Ik zit in de landelijke brancheraad van de FNV. We zijn trots op het witboek. Er komen veel facetten in voorbij. Er is niet één oplossing. Als die er wel was, koos ik voor één cao: in alle zwembaden dezelfde beloning.”
Directeur Minne Dolstra en burgermeester Poorter steunen Angela’s oproep. Poorter: “In een waterrijke gemeente als Dijk en Waard kunnen we niet zonder het sportbedrijf en zwembad. En ik ben er ook van doordrongen dat goed personeel cruciaal is. Ik ben benieuwd wat dit witboek teweeg gaat brengen in Nederland.”
Dolstra: “Ook als werkgever steun ik deze campagne van de FNV. Omdat ik geloof in de maatschappelijk taak van het sportbedrijf en dat goed personeel daarbij onmisbaar is. En die moet je ook goed waarderen. Dat staat los van het exploitatiemodel.” Dolstra noemt hierbij ook het belang te komen tot één cao voor sportbedrijven en zwembaden: “Het kan in mijn ogen niet zo zijn dat medewerkers bij een sportbedrijf in bijvoorbeeld Leeuwarden andere en betere arbeidsvoorwaarden kennen dan in bijvoorbeeld de gemeente Dijk en Waard. Wij zijn hierover al met de aandeelhouders van Heerhugowaard Sport NV in gesprek. Ik hoop dat ons voorbeeld vandaag navolging krijgt, ook in de branche.”
Op 15 september kwam Miranda Vroom, directielid Sport op het ministerie VWS, samen met beleidsmedewerker Sport David Romijn naar het zwembad de Dijnselburg in Zeist om in gesprek te gaan met enkele FNV-leden. Ze ontving het Witboek Zwembaden uit handen van Brancheraad voorzitter Adrienne van der Laar en lid Marianne Jongsma. Marianne staat in het witboek met haar bijdrage ‘Gelijk werk moet gelijk beloond worden’. Jongsma: ‘En dat is precies waar ik voor sta. Op dit moment is het een ratjetoe, waarbij mensen die hetzelfde werk doen een ander loon krijgen. Dat kan toch niet?’
Miranda Vroom nam een aantal exemplaren extra mee: “Ik vind het heel goed dat de FNV op deze wijze de uitdagingen in de branche in beeld brengt en met oplossingen komt. Daarmee hebben we iets in handen wat concreet en levendig de onderwerpen agendeert en bewustwording op gang brengt. Waar VWS daarin een bijdrage kan leveren, zullen we dat zeker blijven doen.”
FNV-Bestuurder Ingrid Koppelman is blij hoe goed het witboek de afgelopen week is ontvangen. “We hebben bij de lancering bewust gezocht naar een breed draagvlak, want we moeten het samen doen. We zaten samen aan tafel. Dat is het begin. Zoals Angela terecht zei: er is niet één oplossing. Bewustwording is zeker ons eerste doel, dát er al langer een groeiend probleem is. Wegkijken is geen optie, anders is er straks geen zwemonderwijzer meer.”
Adrienne van der Laar voegt daaraan toe: ‘Wij hopen dat heel Nederland zich achter de zwemonderwijzer schaart. Met het tekenen van onze petitie en het aanbieden van het witboek aan gemeenten willen we zorgen voor betere arbeidsvoorwaarden en daarmee een goede toekomst van het zwemonderwijs.’
Witboek