Vraag en Antwoord

 • Hoe word ik lid?

  Bij FNV Publieksvoorlichting kun je elke werkdag telefonisch informatie aanvragen. Klik hier voor de contactgegevens van de FNV. Onze medewerkers vragen dan wat voor werk je doet en in welke sector je werkt, zodat ze kunnen achterhalen welke bond voor jou van toepassing is. Je kunt ook direct het formulier invullen op de lidmaatschapspagina.

  Sluit deze vraag
 • Wat kost een lidmaatschap?

  De contributie verschilt per bond en bedraagt gemiddeld 16 euro per maand. Dit lidmaatschap is alleen voor jou, dus niet voor eventuele gezinsleden (tenzij die zelf ook lid worden natuurlijk). Deeltijders, jongeren, studenten, gepensioneerden en mensen met een uitkering betalen veelal minder. Informatie hierover vind je in het informatiepakket dat je kunt aanvragen bij FNV Publieksvoorlichting . Zie onze contactpagina . Als dit in jouw cao geregeld is, betaal je geen belasting over je FNV-contributie. Zie vraag en antwoord over de fiscale regeling vakbondscontributie voor meer info.

  Sluit deze vraag
 • Wat houdt de fiscale regeling over de vakbondscontributie in?

  Via een speciale fiscale regeling wordt je lidmaatschap van de FNV nog voordeliger. Je kunt namelijk elk jaar ongeveer 40 procent van het bedrag dat je jaarlijks aan contributie betaalt terugkrijgen.

  Dankzij deze regeling is het mogelijk dat je een flink deel van de contributie terugkrijgt via je werkgever, die eenmalig het totale jaarbedrag verrekent met je bruto maandsalaris. Het jaarlijkse contributiebedrag wordt dan eenmalig bruto ingehouden, waarna het netto aan je wordt uitbetaald. Voorwaarde is wel dat de regeling in je cao is opgenomen. Dit kun je navragen bij P&O of de ondernemingsraad.

  Voordat de laatste loonbetaling van het jaar plaatsvindt, moet je schriftelijk doorgeven aan de salarisadministratie van je bedrijf dat je gebruik wilt maken van deze regeling. Dit doe je door middel van een verklaring van je bond. Deze verklaring van lidmaatschap ontvang je per post, meestal in het najaar, of je kunt het downloaden via de website van de bond waar je lid van bent. 

  Als je geen werkgever hebt, kom je helaas niet in aanmerking voor de regeling.

  Bonden waar je de opgave kunt downloaden:

   

  Sluit deze vraag
 • Waarom zou ik lid worden van de FNV?

  Waarom zou je nog langer twijfelen? Ruim 1 miljoen mensen zijn al lid van de FNV. Met zo'n aantal ben je een club die wat voorstelt. Een club waar de politiek en werkgevers niet zomaar omheen kunnen. Een organisatie die met succes actievoert als het nodig is. Maar ook onderhandelaar van circa 900 cao's. En niet te vergeten de gratis belastingservice of het gratis juridisch advies bij ontslag of problemen met de werkgever. En denk ook eens aan onze loopbaanadvisering, ook gratis. Van zo'n club word je toch zeker lid. Net zoals die ruim 1 miljoen anderen.

  Bel voor meer informatie op werkdagen met FNV Publieksvoorlichting.

  Klik hier voor de contactgegevens van de FNV. 

  Sluit deze vraag
 • Waarover krijg ik persoonlijk advies?

  De FNV-bonden hebben een ledenservice waar je terecht kunt met vragen over werk en inkomen. Heb je vragen over bijvoorbeeld je rechten en plichten, de FNV weet altijd raad. Deze service is exclusief voor leden. Op onze adressenpagina vind je de adressen en telefoonnummers van je bond.

  Sluit deze vraag
 • Heb ik recht op gratis rechtshulp bij problemen met werk en inkomen?

  Elk FNV-lid heeft recht op gratis rechtshulp bij problemen met werk en inkomen/uitkering. Een prettig idee, zeker als je een geschil hebt met je werkgever. Deze hulp geldt alleen voor jou, dus niet voor eventuele gezinsleden (tenzij die zelf ook lid zijn natuurlijk). Je kunt de hulp aanvragen bij je bond.

  De bonden voor zelfstandigen bieden rechtsbijstand en soms zelfs incassoservice.
  Soms krijg je niet direct rechtskundige hulp als je lid wordt. Je kunt hierover meer informatie krijgen bij de bond waarvan je lid wilt worden, of bij FNV Publieksvoorlichting.

  Klik hier voor de contactgegevens van de FNV.

  Sluit deze vraag
 • Krijg ik direct juridisch hulp na inschrijving?

  Nee, als je al een probleem hebt  op het moment dat je lid wordt, dan hanteren de meeste bonden een aanloopperiode. Dan krijg je wel gratis advies, maar betaal je een eigen bijdrage voor juridische ondersteuning. De voorwaarden kunnen per bond verschillen.

  Sluit deze vraag
 • Kan ik mij voordelig verzekeren voor juridische bijstand op andere terreinen dan werk en inkomen?

  Door je lidmaatschap van een bond heb je recht op juridische hulp op het gebied van arbeid en inkomen. Wil je rechtsbijstand op andere terreinen, zoals je woning of consumententrecht, dan hebben sommige bonden een samenwerkingsverband met Proteq, Arag en Unive.  De bonden communiceren dat ook via hun eigen website.
  De Politiebond heeft een extra verzekeringspakket via reaal:   

  Sluit deze vraag
 • Kan ik mijn huidige rechtsbijstandsverzekering opzeggen als ik lid word?

  Als lid van de FNV krijg je gratis rechtsbijstand bij problemen op je werk. Onze juristen zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht en kunnen je op dit terrein als geen ander helpen. Voor rechtsbijstand op andere terreinen kun je je bijverzekeren. De meeste bonden hebben een samenwerking met een partij die FNV-leden korting geeft. Houd wel rekening met de opzegtermijn van je huidige verzekering.

  Sluit deze vraag
 • Ik wil overstappen naar een andere bond. Hoe doe ik dat?

  Heb je een andere baan en wil je overstappen naar een andere FNV-bond? Neem dan contact op met de ledenadministratie van de 'oude' FNV-bond. Ook bij verlies van inkomsten is het de moeite waard om contact te zoeken met de ledenadministratie. Onder anderen deeltijders en uitkeringsgerechtigden betalen vaak minder contributie.

  Sluit deze vraag
 • Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?

  Je kunt je lidmaatschap van een FNV-bond niet via deze site opzeggen. De  FNV bestaat uit 18 FNV-bonden en sectoren. Iedere FNV-bond heeft een eigen ledenadministratie en een eigen kantooradres, zie onderstaande links. 

  Het opzeggen van je lidmaatschap moet bij de eigen bond, onder vermelding van je lidmaatschapsnummer, naam en adres. Je vindt je nummer op je ledenpas en op het adreslabel van je FNV-blad. Hou rekening met een opzegtermijn. Bij sommige bonden  kun je eenmaal per jaar opzeggen, andere bonden hanteren een kortere opzegtermijn. In geval van overlijden, gaat de opzegging uiteraard direct in.

  Abvakabo FNV
  AFMP
  AOb
  FNV Bondgenoten
  FNV Bouw
  FNV Horeca
  FNV KIEM
  FNV Mooi
  FNV Sport
  FNV Zelfstandigen in diensten, groen, handel, ict, industrie, vervoer en zorg
  Nederlandse Politiebond
  NVJ
  NL Sporter
  VVCS
  Marver
  Nautilus NL
  FNV Vrouwenbond

  Sluit deze vraag
 • Hoe wijziging ik mijn lidmaatschapsgegevens?

  Helaas, je kunt niet je lidmaatschapsgegevens via deze website wijzigen. De FNV bestaat uit 18 FNV-bonden en sectoren. Iedere bond heeft een eigen ledenadministratie. Bij sommige bonden is het mogelijk om je gegevens telefonisch te wijzigen en bij sommige alleen per mail. Klik voor meer informatie op de link van je bond.

  Abvakabo FNV


  AFMP

  Aob

   


  FNV Bondgenoten
  FNV Bouw
  FNV Horeca
  FNV KIEM
  FNV Mooi
  FNV Sport
  FNV Vrouwenbond
  FNV Zelfstandigen in diensten, groen, handel, ict, industrie, vervoer en zorg
  Nederlandse Politiebond
  NVJ
  NL Sporter
  VVCS
  Marver
  Nautilus NL

   

   

  Sluit deze vraag
 • Kun je als FNV-lid een voordelige ziektekostenverzekering afsluiten?

  Alle FNV-leden kunnen tegen fikse korting een collectieve zorgverzekering afsluiten bij Menzis. Je krijgt 7 procent korting op de basisverzekering, 10 procent op de aanvullende verzekeringen en 20 procent op een reisverzekering. Een zorgverzekering afsluiten kan via www.fnvmenzis.nl of bel de FNV/Menzis Klantenservice, 088 222 44 44.  

   

  Sluit deze vraag
 • Kan ik direct een collectieve zorgverzekering FNV/Menzis afsluiten?

  In de meeste gevallen kun je de collectieve zorgverzekering van FNV/Menzis afsluiten met ingang van 1 januari. Er gelden uitzonderingen en dan kan het direct.

  Als je lid bent geworden van de FNV en al verzekerd was bij Menzis, kun je meteen een collectieve zorgverzekering afsluiten. Afsluiten kan via www.fnvmenzis.nl of bel de FNV/Menzis Klantenservice, 088 222 44 44. Als je dit wilt, kan Menzis je huidige verzekering opzeggen. Als je een collectieve zorgverzekering hebt bij je werkgever en je arbeidscontract wordt beëindigd, kun je ook eerder instappen. En wel per de datum waarop je arbeidscontract (en je collectieve zorgverzekering) bij je voormalige werkgever eindigt. 

  Wil je meer weten over wanneer je kunt overstappen? Bel dan de FNV/Menzis Klantenservice, 088 222 44 44.

   

  Sluit deze vraag
 • Ik ben lid van de FNV, kan mijn partner ook gebruik maken van de collectieve zorgverzekering FNV/Menzis?

  Jazeker. Je partner en kinderen kunnen hiervan gebruik maken. Er hoeft maar 1 persoon lid te zijn van een FNV-bond om voor het hele gezin korting te krijgen. Deze persoon is dan ook meteen de verzekeringnemer. Voor meer informatie kun je bellen naar de klantenservice van Menzis, telefoonnummer 088-222 44 44.

  Sluit deze vraag
 • Menzis vraagt om een collectiviteitsnummer. Waar vind ik dat?

  Als je een collectieve zorgverzekering afsluit bij Menzis, willen ze het collectiviteitsnummer weten en je lidmaatschapsnummer. Beide nummers kun je navragen bij je eigen vakbond.

  Sluit deze vraag
 • Waar kan ik snel mijn premie berekenen?

  Op de website van Menzis kun je je premie berekenen. Je ziet gelijk hoeveel korting je krijgt op de door jou gekozen verzekeringen. Klik hier om je premie te berekenen >>

  Sluit deze vraag
 • Waarom heeft de FNV voor Menzis gekozen?

  Beide organisaties hebben een solide en solidair karakter. Menzis heeft geen winstoogmerk en biedt een combinatie van uitstekende zorg bij mensen in de buurt voor een goede prijs. Bovendien investeert Menzis in solide zorg, zodat die nu en in de toekomst voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijft.
  Naast de prijs heeft ook de kwaliteit een belangrijke rol gespeeld bij de keuze van FNV.

  Sluit deze vraag
 • Wat houdt de gratis belastingservice in?

  De FNV Belastingservice helpt FNV-leden (en hun partners) bij het invullen en/of controleren van de volgende formulieren:

  • de belastingaangifte
  • aanvragen of wijzigen VT (voorlopige teruggave)
  • aanvragen of wijzigen toeslagen

  Meer informatie over FNV Belastingservice >>

  Sluit deze vraag
 • Ik ben mijn ledenpas kwijt. Wat nu?

  Je kunt gratis een nieuwe ledenpas aanvragen bij de ledenadministratie van je bond.

  Hieronder de gegevens van grootste FNV-bonden.

  • FNV Bondgenoten, 0900 9690 (lokaal tarief). De nieuwe pas wordt binnen 4 tot 6 weken toegestuurd.
  • Abvakabo FNV, 0900 228 25 22 (10 cent per minuut). De nieuwe pas wordt binnen 4 tot 6 weken toegestuurd.
  • FNV Bouw, 0900 368 26 89 (lokaal tarief), kies in het keuzemenu voor optie 2 (ledenadministratie). De pas wordt binnen 6 weken toegestuurd.
  • AOb, 0900 463 62 62 (5 cent per minuut). 

  Voor de contactgegevens van de andere FNV-bonden, zie deze adressenlijst.

  Sluit deze vraag
 • Ik ben lid van de FNV, maar ik krijg geen ledenpas

  Je kunt via deze website helaas geen ledenpas aanvragen. De FNV bestaat uit 18 bonden die elk hun eigen ledenadministratie hebben. Neem dus contact op met je eigen bond.  Klik hier voor een overzicht van alle adressen.

  Sluit deze vraag
 • Welke kortingen krijg ik met de FNV-ledenpas?

  Een FNV-lidmaatschap verdien je snel terug door de korting die je krijgt op allerlei diensten en producten.  Met FNV-voordeel profiteer je het hele jaar door van aantrekkelijke kortingen bij 10 landelijke aanbieders. Daarnaast zijn er regelmatig scherpe aanbiedingen die tijdelijk geldig zijn. FNV-leden kunnen met hun lidmaatschapsnummer inloggen op een speciale website en profiteren van het aantrekkelijke aanbod. Wat dacht je van korting op je vakantie, energie tegen inkoopprijs of voordelig onderhoud voor je auto.

  Een groot aantal FNV-bonden doet mee met het voordeelFNV-programma  met uitzondering van NL Sporter, NVJ, FNV Zelfstandigen  en VVCS.

  Sluit deze vraag
 • Kan ik lid worden van FNV Jong?

  Ja dat kan. FNV Jong is een zelfstandige FNV-bond waarvan je lid kunt worden. De eerste drie maanden zijn gratis. Daarna kost je dit € 6,25 per kwartaal.
  Je hebt recht op het volledige dienstenpakket bij je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Denk aan hulp bij het invullen van je belastingpapieren, gratis workshops en loopbaanbegeleiding. Ideaal voor iedereen met een bijbaan, stage of die aan het begin van zijn of haar carrière staat.
  Je kunt ook steunlid worden als je FNV Jong belangrijk vindt, maar er verder geen gebruik van wilt maken.

  meer informatie

  Sluit deze vraag
 • Kan ik als gepensioneerde lid worden van de FNV?

  Ja dat kan zeker, ook voor gepensioneerden hebben wij een uitgebreid dienstenpakket. Zoals onder meer een FNV Menzispolis met onbeperkte fysiotherapie en een gereduceerd lidmaatschapstarief. Ook kun je gebruik maken van FNV Voordeel .

  Sluit deze vraag